Ir al contenido principal

REBEL·LIÓ A LES AULES!

Qui som? 

Rebel·lió a les aules és una candidatura unitària que impulsem les agrupacions juvenils de Contracorrent i Joventut en peus i l’agrupació de dones de Pan y Rosas. Som estudiants en defensa de la universitat pública i de qualitat, en lluita contra la precarietat que sofrim les joves. Lluitem per transformar aquesta universitat antidemocràtica on la nostra opinió no val res, que ens obliga a pagar taxes que deixen a moltes companyes fora, que precaritza les seves treballadores i que obre les portes a les grans empreses. 

 


Pretenen fer com si tot fos culpa de la covid, però no. La greu situació de la universitat té responsables: les autoritats universitàries i la Generalitat que, juntament amb el govern central, han deixat de banda a l’alumnat. 

 

Volem impulsar un moviment estudiantil de base, radicalment democràtic i en aliança amb els sectors de treballadores en lluita, ja que els governs que duen a terme les polítiques neoliberals que elititzen la universitat també són els mateixos que precaritzen les condicions laborals.

 


Tot això exigeix unes demandes urgents:



1.- Presencialitat segura immediata

 

La docència online iniciada el curs passat ha sigut un element clau en la degradació de la qualitat de l’ensenyament públic que arrosseguem des de fa anys. Les classes virtuals trenquen amb la condició essencial de l'educació, com és un ensenyament presencial, per a una formació digna i de qualitat. 

 

Davant d’aquesta situació, els integrants d’aquesta candidatura lluitem des de les assembles de facultat per exigir a degans i rectors el retorn a les aules de forma segura i no obligatòria. Perquè no pot ser que l’educació no sigui considerada un sector essencial. En aquest sentit, exigim a la Generalitat la destinació de recursos per la contractació personal docent i no docent extra en condicions dignes, així com l’habilitació d’espais per la docència i l’estudi per poder garantir una presencialitat sense risc de contagi. 

 

Lluitar per la presencialitat segura és, a dia d’avui, un pas indispensable per lluitar per una universitat igualitària i de qualitat per als estudiants.

 

 

2.- Devolució de les matrícules i universitat gratuïta

 

Tot i que portem un any sense gairebé trepitjar la universitat hem hagut de pagar els preus abusius de les matrícules que continuen sent superiors als 1.000 i varien en funció dels graus. En una situació de crisi econòmica on l’atur ha augmentat – especialment el juvenil – i la precarietat s’ha aprofundit, el retorn del cost de les matrícules és una mesura d’urgència.

 

Si bé la rebaixa de taxes va alleugerar la càrrega, la universitat continua sent un sobreesforç que moltes famílies treballadores no poden assumir. Així, una part important de la joventut es veu obligada a agafar feines precàries per poder costejar-se els estudis, intentant compatibilitzar ambdues tasques de manera cada cop més impossible. 

 

Les taxes són un element més de les polítiques neoliberals del govern central i la Generalitat s'hi suma mantenint un dels preus més alts de tot l'Estat; unes mesures que fan impossible la universalitat de l’educació superior, que beneficia a les opcions privades i que tanca les portes d’entrada a la classe treballadora. Per això, lluitem per la gratuïtat com a única via per garantir que la joventut en condicions precàries pugui accedir a la universitat.

 

 

3.- Manteniment dels calendaris acadèmics

 

Durant la pandèmia hem vist el caràcter antidemocràtic de les institucions universitàries, on les decisions es prenen a porta tancada sense tenir en compte l’opinió de l’alumnat. Malgrat ser la majoria de la comunitat universitària, l’alumnat està infrarrepresentat en els òrgans de govern. A més, veiem com gran part de les representats estudiantils estan adaptades a la gestió burocràtica de la institució, i no defensen els interessos reals del conjunt de les estudiants.

 

En aquest marc, la facultat de Dret ens han canviat les dates d’exàmens sense consultar als estudiants. Aquesta modificació carrega la majoria de les avaluacions finals al juliol, mes que la majoria d’estudiants precàries utilitzem per treballar, per fer front als costos de la cara vida acadèmica. A més, cal tenir en compte el necessari descans, més encara després d'un any on la càrrega psicològica i el desgast ha sigut major. Contra aquesta mesura imposada des de dalt, exigim el manteniment dels calendaris acadèmics i que qualsevol canvi sigui acordat entre professorat i alumnat perquè les estudiants hem de tenir presencia en la pressa de decisions.

 

Com a una mesura democràtica mínima, defensem òrgans de governs integrats per PDI, PAS i estudiants amb majoria d’aquests últims, ja que som la majoria de la comunitat universitària. 

Alhora, per lluitar contra els comportaments masclistes, racistes i LGTBI-fòbics defensem la creació de comissions independents dels òrgans de la universitat formades per dones, persones del col•lectiu LGTBI+ i racialitzades escollides democràticament per estudiants, PDI i PAS a tots els centres d’estudi per elaborar els protocols contra les opressions sexuals, de gènere i de raça, així com per assegurar el seu compliment

 

 

4.- Fora la precarietat de la universitat! 

 

Estem fartes que la universitat utilitzi a l’alumnat com a mà d’obra barata o gratuïta per les empreses via les pràctiques. Des d’aquesta candidatura lluitarem per la remuneració digna de totes les pràctiques, així com que aquestes siguin realment adequades per la formació de les estudiants. 

 

Les polítiques de la Universitat, juntament amb el model d’universitat-empresa implantat per la Generalitat, fan que no només les estudiants siguem precàries en els anys de grau, sinó que també utilitza a les doctorandes i el professorat associat – alt percentatge de la universitat – com a personal en condicions precàries. .

 

Exigim que la totalitat de la plantilla de PDI i PAS siguin titulars i defensem la internalització de tots els serveis, com ara el bar, la copisteria o la neteja.

 

Per això, fem fora a les empreses de l’educació i lluitem per aconseguir una universitat gestionada per les estudiants, PDI i PAS i que estigui al servei de les necessitats de la societat i no adaptada a la demanda dels mercats per empreses que busquen augmentar el seu benefici. Perquè volem posar el coneixement a donar resposta als problemes que afronten la classe treballadora i els sectors populars.

 

 


Comentarios